De disciplines uit de doeken

Het was dit weekend even spannend afwachten, maar met nog slechts 4 dagen te gaan, lijken de weergoden ons toch goed gezind; het KMI voorspelt ideaal schaaksportweer voor zondag:

Zondag blijft het droog en wisselend bewolkt. De maxima liggen rond 20 graden in het centrum.

We kunnen dus definitief beginnen vooruitblikken. Er kan nog steeds ingeschreven worden, en om eventuele twijfelaars over de streep te trekken, onthullen we dan eindelijk wat de verschillende disciplines inhouden:

Marathonmat

Een opwarmertje, maar niet te mislopen; tijdens deze discipline worden de eerste punten uitgedeeld, en bovendien strijd je hier meteen voor een plaats in een gunstige poule – zou dit het verloop van je hele tornooi kunnen bepalen?

Aan de start krijgt iedereen een stelling mee, met als (eenvoudige?) opgave: wit aan zet geeft mat in 2. Aan jou om tijdens het lopen – geen echte marathon, geen nood, hooguit een rondje of twee door het park – de correcte beginzet te vinden. Opgelucht over de meet? Dan wacht jou daar nog een tweede mat in 2. Wie kan tijdens het uitblazen nog het snelst nadenken?

Afstandsschaak

Het is de eerste editie, maar afstandsschaak lijkt nu reeds een klassieker. Op het eerste gezicht lijkt dit een simpele blitzwedstrijd, maar met de klok anderhalve meter van het bord verwijderd, zal je ademhaling daar misschien al gauw anders over denken.

Sit-up chess

U raadt het al: de meest elegante manier om deze discipline te overwinnen, is door middel van een reeks sit-ups. Maar eigenlijk maakt het niet uit hoe je erin slaagt om zowel je klok als je stukken te beheersen. Er zijn echter enkele regels in deze discipline: ten eerste blijft het zitvlak aan de grond genageld, en ten tweede blijven ook klok en bord op de aangeduide plaats staan.

Middagpauze

Niets nieuws onder de zon; na een heftige voormiddag, snakt iedereen wellicht naar een welverdiende middagpauze. Drank is ter plekke te verkrijgen aan spotgoedkope prijzen, eten is niet voorzien – maar met de Overpoort vlakbij, hoef je niet noodzakelijk eten mee te brengen.

Start to Play-chess

De namiddag zetten we in met Start to Play-chess. Geen Start to Run-toestanden, want we rennen meteen voor ons leven – of op zijn minst voor onze tijd. Wanneer de klok begint te lopen, beginnen namelijk ook de spelers te lopen, en de klok tikt voort… tot onze hijgende spelers hun overgebleven tijd integraal benutten om met spetterend schaak hun tegenstander te verslaan.

Move to move-schaak

Gewapend met springtouw en schaakset, moeten de spelers bewegen om te mogen spelen; elke tiende sprong geeft recht op één zet. Miniatuurtjes zouden hier wel eens een sterke tactiek kunnen zijn!

Shuffleschaak

Deze discipline wordt ook wel stoelendansschaak genoemd, en wil een echte publiekstrekker zijn. Afvallers zijn er niet, maar het lot en je snelheid beslissen of je bij elke wissel op de stoel van jouw keuze kunt zitten. Wat in het begin misschien nog lukraak gewissel is, wordt al gauw een bloedstollende tactische strijd, want op een gegeven moment valt genadeloos de eerste verliezer…

Prijsuitreiking

Elke deelnemer gaat sowieso met een goodiebag in thema naar huis, maar geen tornooiwinnaar zonder extra prijs natuurlijk! Daarnaast zijn er ook enkele speciale prijzen voorzien. Het blijft dus spannend tot op het einde!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s